TR
Ne Aramıştınız?

Yeryüzünün Acı Gerçeği: Açlık!

  • Günümüzde 783 milyon insan açlıkla mücadele ediyor.
  • Dünya genelinde 2.4 milyar insanın yeterli ve güvenli gıdaya sürekli erişimi bulunmuyor. Yaklaşık 333 milyondan fazla insan ise şiddetli gıda yetersizliği ile karşı karşıya...
  • Açlık sınırının altında olan ülkelerde 5 yaşın altındaki 148 milyon çocuk yetersiz beslenme nedeniyle gelişimini sağlıkla tamamlayamıyor.
  • Afganistan’da 5 yaş altı 875 bin çocuk yetersiz beslenme sebebiyle ölüm riski taşıyor.
  • Açlık krizinden etkilenen 15 ülkede 5 yaşın altındaki yaklaşık 8 milyon çocuk, tedavi edici gıda ve bakıma acil olarak ulaşamadıkları takdirde şiddetli düzeyde aşırı zayıflık nedeniyle ölüm riski altında ve bu sayı her geçen dakika artıyor.
  • Yalnızca 2021 yılında yetersiz beslenme sebebiyle her 4,4 saniyede bir 5 yaş altı çocuk ya da genç hayatını kaybetti; aynı dönemde 1.9 milyon bebek ölü doğdu.

Biz Ne Yapıyoruz?

Açlıktan kaynaklanan malnütrisyon hastalığının ve sağlık sorunlarının önüne geçmek için kurduğumuz beslenme sağlığı merkezlerimizde tıbbi beslenme tedavisi uyguluyoruz.

Malnütrisyon nedir?

Malnutrisyon: Genellikle uzun süre devam eden, yetersiz veya dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkan bir hastalık halidir. Şiddetli açlık vücut ağırlığında kayıplara ve büyüme geriliğine neden olabilmektedir. Dolayısıyla malnutrisyon hastalarının günlük gıdalar ile yeterli beslenmesi mümkün olmamakta, sadece tıbbi beslenme ile hayata tutunabilmektedirler.

Tıbbi beslenme tedavisi: Açlık kaynaklı meydana gelen malnutrisyon hastalığı için uygulanan tedavi sürecidir. Uzun süreli açlığa maruz kalan çocuklar bir süreden sonra normal gıdaları hiç sindirememeye veya yiyememeye başlar. Bu süreçte doktor gözetimi altında beslenme tedavisi devreye girer ve hastanın ihtiyacına göre özel besleyici mamalar (RUTF) hazırlanır. Bu mamalar belli aralıkta ve belli miktarlarda tüketilir. Düzenli kullanımdan sonra tedavi gören çocuk sağlıklı bir şekilde kilo almaya ve gelişim göstermeye başlar. Belli bir zamandan sonra ise vücut gelişimi normale döner ve çocuk iyileşmiş olur. Tekrar uzun süreli açlığa maruz kalınırsa malnütrisyon tekrar eder ve yeniden tedavi süreci başlar.

Yeryüzü Doktorları olarak; şiddetli açlığın yaşandığı ülkelerde beslenme sağlığı hizmeti veriyor; 5 yaşın altındaki çocuklarda, hamile ve emziren kadınlarda ciddi ve orta derecede yetersiz beslenmenin azaltılması için tedavilerimizi sürdürüyor, beslenme sağlığı tedavilerimizin yanında gıda kolisi dağıtımları gerçekleştiriyoruz.

2012 yılından beri yüz binlerce kişiye beslenme muayenesi ve tedavi hizmeti sunduk, sunmaya devam ediyoruz.

7 Ekim’den bu yana insani krizin giderek arttığı Gazze’de de meydana gelen açlıkla mücadele ediyor, bölge halkına beslenme desteği sağlıyoruz.

Aktif olarak beslenme tedavisi gerçekleştirmeye devam ettiğimiz bölgeler;

  • Yemen Beslenme Sağlığı Merkezi

2016-2018 yılları arasında 7 sağlık merkezimizde açlıkla mücadele eden 5 yaş altı çocuklar, hamile/emziren anneler için beslenme tedavileri sunduk. 2021 yılından itibaren ise sağlık hizmetlerimizi Yemen Taiz Beslenme Sağlığı Merkezi’nde yürütmeye devam ediyoruz.

  • Çad-Sido Beslenme Sağlığı Merkezi

Ülkedeki sağlık sisteminin yetersiz olması ve ihtiyacın giderek artmasıyla 2016 yılından bu yana birinci basamak sağlık hizmeti veren Çad-Sido Mülteci Sağlığı Merkezimiz, 2018 yılı itibariyle de malnutrisyon ile mücadele eden ihtiyaç sahiplerine yönelik tıbbi beslenme tedavisi hizmeti vermeye başladı. Pediatrik ve jinekolojik muayene, gebelik hizmetleri de faaliyetlerimiz kapsamına alınarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.

  • Somali Beslenme Sağlığı Merkezi

Birinci basamak sağlık hizmetleri sunduğumuz Somali Mogadişu Sağlık Merkezi, 2021 yılının ekim ayında beslenme sağlığı alanında da hizmet vermeye başladı. Mogadişu'da bulunan merkezimize ek olarak, 2022 yılının şubat ayında Galmudug eyaletinde yeni bir beslenme sağlığı merkezi kuruldu. 2023 yılından bu yana ise Mogadişu Sağlık Merkezimizde beslenme sağlığı alanında muayene ve tedavi hizmetleri, pediatri ve jinekolojik muayene, ultrason ve laboratuvar hizmetlerimizle faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.

  • Afganistan Beslenme Sağlığı Merkezi

Afganistan’ın 15 ilinde kurulan ve Ocak 2020’de faaliyete başlayan 15 beslenme sağlığı merkezi ve 11 mobil sağlık ekip ile; hamile/emziren anneler ve çocuklar başta olmak üzere, ihtiyaç sahiplerine yönelik olarak muayene ve beslenme tedavisi hizmetlerimize devam etmekteyiz.

Siz Neler Yapabilirsiniz?

Siz de 880 TL bağış yaparak bir çocuğun bir yıllık beslenme tedavisini karşılayabilir, bir hayat kurtarabilirsiniz.

Havale/EFT Yoluyla Bağış İçin;

  • Ziraat Bankası: TR 9300 0100 2656 8573 3642 5011
  • Kuveyt Türk Bankası: 9700 2050 0009 5110 0330 0004
  • Albaraka Türk Katılım Bankası: TR 64 0020 3000 0779 6753 0000 10

Alıcı adı tüm bankalar için ''Yeryüzü Doktorları Derneği''dir. Açıklama kısmına ad-soyad, telefon numarası ve ''AÇLIK'' yazmanız gerekmektedir.

              

Malnütrisyonun çocuk gelişimi üzerindeki etkileri nelerdir?

Özellikle 5 yaş altı çocuklarda büyüme hızının belirgin olarak yüksek olması nedeniyle maruz kalınan olumsuz etkenler büyüme ve gelişme sürecinde ağır ve kalıcı değişiklikler yaratabilir. Çocukluk döneminde akut yetersiz beslenme klinik bir tabloya, malnütrisyon hastalığına sebep olmaktadır. Malnütrisyon, vücutta her sistemi etkiler ve ağır bir komplikasyona neden olabilir. Uzun dönemde beslenme yoksunluğu yaşayan çocukların bilişsel gelişimleri oldukça olumsuz etkilenmekte, bağışıklık sistemini ve vücut fonksiyonlarının çalışma kapasitesini etkileyen patolojik bir duruma dönüşmektedir. Açlık, kuraklık ve yoksulluğun ileri seviyede, sağlık hizmetlerine erişimin ise neredeyse mümkün olmadığı az gelişmiş ülkelerde, malnütrisyon hastalığı çocuklar için kronik hastalıklara yol açarak, ölümcül boyutlara ulaşmaktadır.

Malnütrisyonla mücadelede uygulanan yöntemler nelerdir?

Malnütrisyonlu çocuğun tedavisinde her sistem ayrı ayrı gözden geçirilmeli ve tedavi buna göre planlanmalıdır. Tanıda fiziksel inceleme ve laboratuvar bulguları önem taşımaktadır. Çocuğun kalp damar sistemi, sindirim sistemi, karaciğer ve bağışıklık sisteminden; boy, kilo, baş çevresi, üst kol çevresi, deri kalınlığı gibi bütün antropomedik ölçümleri yapılır. Ayrıntılı beslenme öyküsü alınarak, anne sütü alımı son derece önemli olduğu için anne – çocuk takibi birlikte yapılır. Bu süreçte doktor gözetimi altında beslenme tedavisine başlanarak ve tıbbi ve besleyici mamalar hazırlanarak çocuğun sağlıklı bir şekilde gelişip gelişmediği kontrol edilir.  

Yemen, Afganistan, Somali ve Çad'daki Merkezlerimizde Faaliyetlerimiz Nelerdir?

Yeryüzü Doktorları olarak beslenme sağlığı merkezlerimizde 5yaş altı akut yetersiz beslenme sebebiyle malnütrisyon hastası çocuklar tespit edilerek detaylı muayene ve tedavilerinin yapılmasına yönelik hizmetler verilmektedir. Çocuklar için pediatrik, kadınlar için jinekolojik muayene hizmeti, gebe kadınlar için ultrason, laboratuvar ve doğum hizmetleri, bebekler için tıbbi mama (RTUF) desteği verilmektedir. Anneler için beslenme sağlığı eğitimleri, beslenme hemşireleri ve ebeler için sağlık eğitimleri düzenlenmekte; ihtiyaç sahipleri için dönem dönem acil durum kolileri, gıda kolileri ve kumanya dağıtımları gerçekleştirilmektedir.  

DİĞER PROJELER

BİR İNSANIN HAYATINI ŞİMDİ DEĞİŞTİREBİLİRSİN

Geçen her dakika çok önemli. Şimdi yapacağınız destek; bir annenin, bir çocuğun ya da bir insanın hayatını değişltirecek.  İyilik hareketine sen de katıl.

Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.