TR
Ne Aramıştınız?

ÇAD’DA NELER OLUYOR?

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde gerçekleşen kriz nedeniyle 110 binden fazla kişi yaşanan şiddet olaylarından kaçarak Çad’ın güneydoğusunda kurulan kamplarda yaşamaya başlamıştır. Kamplarda bulunan mültecilerin yüzde 80’i Orta Afrika’dan, yüzde 20’si ise Libya, Sudan, Nijer ve diğer komşu ülkelerden kriz durumları nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalan mültecilerden oluşmaktadır. Bölgedeki mülteci kamplarında nüfus 623 bini aşmıştır.

Çad sağlık sisteminin yetersiz olması sebebiyle mevcut sağlık merkezlerinin çoğunda ilaç, ekipman, sistem ve nitelikli sağlık personeli bulunamamaktadır. Bu durum muayene ve tedavi ile çözülebilecek basit hastalıkların ölümlere yol açmasına neden olmaktadır.

Resmi verilere göre sağlık hizmetlerine erişimin olmadığı Çad’da;

  • Ülke genelinde 10 bin kişi başına 1 doktor bile düşmemektedir.
  • Her 1.000 bebekten 117’si doğum esnasında hayatını kaybetmektedir.
  • İleri derece beslenme yetersizliği yaşayan (malnütrisyon) 5 yaşın altındaki çocuklarda ölüm her geçen gün artmaktadır.
  • Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 verilerine göre 1,8 milyondan fazla çocuk ise bölgede beslenme tedavisine ihtiyaç duymaktadır.
  • Çad, 5 yaş altı çocuk ölüm oranlarının en yüksek olduğu ülkeler listesinde ilk sıralarda yer almaktadır.

BİZ NE YAPIYORUZ?

Yeryüzü Doktorları olarak 2013’de başlayan krizin ardından bölgede 2014 yılında Doyaba Sağlık Merkezini kurarak Darfur bölgesinden gelen yaklaşık 30 bin mülteciye gönüllü sağlık hizmeti verdik. 2016 yılında ise buradaki mültecilerin Sido mülteci kampına geçmesi sebebiyle bölgedeki ihtiyaç sahiplerinin sağlık hizmetine düzenli erişebilmesini amaçlayarak sağlık merkezimizi Çad Sido’ya taşıdık ve burada Çad Sido Mülteci Sağlığı Merkezini açtık.

Merkezimizde mültecilere yönelik muayene, tedavi, laboratuvar ve aşı hizmetleri vererek, sağlık hizmetlerine erişemeyen ihtiyaç sahipleri için mobil ekipler kurduk. Ancak sağlık sisteminin oldukça yetersiz olması bölgede verilen birinci basamak sağlık hizmetlerinin kapsamının genişletilerek farklı branşlar da hizmet verilmesi gerekliliğini doğuruyordu.

Bu kapsamda akut gıda yetersizliğinden müzdarip malnütrisyon hastası 5 yaş altı çocuklar için beslenme tedavisi, gebe kadınlar için ultrason, doğum ve laboratuvar hizmetleri vererek ihtiyaç sahipleri için umut olmaya devam ettik. Hizmetlerimizi psikososyal destek, ilaç ve ekipman desteği, kurban ve katarakt operasyonları ile destekleyerek, sizlerin de desteği ile bugüne kadar 303 binden fazla faydalanıcıya ulaştık.

SİZ NE YAPABİLİRSİNİZ?

Yapacağınız bağışlarla Çad bölgesinde gerçekleştirdiğimiz birinci basamak sağlık hizmetleri, beslenme sağlığı hizmetleri, gebelik kontrolü ve doğum hizmetlerimize destek olabilir, sizden kilometrelerce uzak bir insanın hayatına dokunabilirsiniz.

Havale/EFT Yoluyla Bağış için;

  • Ziraat Bankası: TR 9300 0100 2656 8573 3642 5011
  • Kuveyt Türk Bankası: TR 9700 2050 0009 5110 0330 0004
  • Albaraka Türk Katılım Bankası: TR 64 0020 3000 0779 6753 0000 10

Alıcı adı tüm bankalar için "Yeryüzü Doktorları Derneği"dir. Açıklama kısmına ad-soyad, telefon numarası ve "ÇAD" yazmanız gerekmektedir.

DİĞER PROJELER

BİR İNSANIN HAYATINI ŞİMDİ DEĞİŞTİREBİLİRSİN

Geçen her dakika çok önemli. Şimdi yapacağınız destek; bir annenin, bir çocuğun ya da bir insanın hayatını değişltirecek.  İyilik hareketine sen de katıl.

Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.