TR
Ne Aramıştınız?

NELER OLUYOR?

Dünyada herkese yetecek kadar gıda üretimi olmasına rağmen, 690 milyon kişi her gece aç yatıyor. Açlık yönünden en yüksek risk grubunu ise hamile/emziren anneler ve küçük çocuklar oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre 5 yaşın altındaki çocuk ölümlerinin neredeyse yarısı yetersiz beslenmeden kaynaklanıyor. Bir çocuğun yaşamının ilk bin gününde, yetersiz beslenme ve tekrarlanan enfeksiyon bulguları, fiziksel ve zihinsel gelişiminde geri dönülmez etkilere sebep oluyor.

Yemen’de 4 yıldır devam eden iç karışıklıkların neticesi olarak nüfusun %80’ini oluşturan 24 milyon kişi, yaşamını devam ettirebilmek için insani yardıma ihtiyaç duyuyor. 10 milyon kişinin durumu ise “kıtlığın eşiğinde” olarak tabir ediliyor. Çad’da ise 5 yaşın altındaki çocukların %40’ı kronik beslenme yetersizliği nedeniyle yeterli gelişimini sağlayamıyor.

BİZ NE YAPIYORUZ?

Beslenme sağlığı projeleri kapsamında, kuraklık, yoksulluk, iç karışıklıklar ve benzeri sebeplerle açlık problemlerinin sıkça yaşandığı bölgelerde, beslenme sağlığı merkezleri açılmakta ve desteklenmektedir. Bu merkezlerde muayeneler yapılarak, ağır beslenme bozukluğu tespit edilen 5 yaş altı çocuklara ve hamile/emziren annelere yönelik tıbbi beslenme tedavisi programları düzenlenmektedir. Özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda görülen malnutrisyon hastalığı, tıbbi beslenme programı ile tedavi edilmektedir.

Malnutrisyon: Protein ve enerjiden yoksun beslenme sonucu oluşan, sıklıkla enfeksiyonların eşlik ettiği bir hastalık halidir. Bu hastalıktan muzdarip insanların günlük gıdalar ile yeterli beslenmesi mümkün değildir, sadece tıbbi beslenme tedavisiyle hayata tutunabilirler.

Yeryüzü Doktorları, bugüne kadar şiddetli açlığın yaşandığı Somali, Nijer, Yemen, Suriye (Doğu Guta) gibi ülkelerde beslenme sağlığı çalışmalar gerçekleştirmiş ve yüz binlerce kişiye muayene ve beslenme tedavisi hizmeti sunmuştur. Beslenme sağlığı projeleri kapsamında gerçekleştirilen tedavilerin yanı sıra yine destekleriniz sayesinde, günlük gıda yardımlarıyla da ihtiyaç sahibi insanların yanında olunmuştur.

Bugüne kadar gıda destek hizmetleri kapsamında Bangladeş, Çad, Filistin, Somali, Sudan, Yemen, Afganistan, Nijer, Gana, Gazze, Uganda, Kenya, Suriye, Gambia, Mali, Pakistan ve Kongo’da 100 bini aşkın faydalanıcıyı ulaşılmıştır. Bugün de her yıl belirlenen ülkelerde bu kapsamdaki faaliyetler devam etmektedir.

AKTİF OLARAK BESLENME TEDAVİLERİ GERÇEKLEŞTİRMEYE DEVAM ETTİĞİMİZ BÖLGELER

YEMEN BESLENME SAĞLIĞI MERKEZLERİ

2016 yılının mayıs ayında Aden ilinin Al-Sheikh, Dar Sad, Al-Mulla ve Al-Borika bölgelerinde 4 beslenme sağlığı merkezi açarak; 2017 yılı nisan ayı sonuna kadar hamile/emziren anneler ve çocuklar başta olmak üzere, ihtiyaç sahiplerine yönelik olarak muayene ve beslenme tedavileri gerçekleştirdik.

2018 yılı mart ayı itibariyle, Aden ilinin Al-Nasr ile Faqum, Hadramut ilinin Old Fowa ile Alber bölgelerinde, 2020 yılında Taiz bölgesinde açılan merkezler ile birlikte toplam 7 beslenme sağlığı merkezinde çalışmalarımız devam etmektedir.

ÇAD-SİDO MÜLTECİ SAĞLIĞI MERKEZİ

2016 yılından beri Çad-Sido Mülteci Sağlığı Merkezimizde birinci basamak sağlık hizmeti vermekteyiz. Kliniğimizde, 2018 yılı itibariyle yetersiz beslenen kişilere yönelik beslenme tedavileri de gerçekleştirmeye başladık ve bu çalışmalara devam ediyoruz. 

AFGANİSTAN BESLENME SAĞLIĞI MERKEZİ

Afganistan’ın 15 ilinde kurulan ve Ocak 2020’de faaliyete başlayan 15 beslenme sağlığı merkezi ve 11 mobil sağlık ekip ile; hamile/emziren anneler ve çocuklar başta olmak üzere, ihtiyaç sahiplerine yönelik olarak muayene ve beslenme tedavisi hizmeti verilmektedir. 15 Ocak – 31 Temmuz tarihleri arasında, 5 yaş altı 45 bin 251 çocuk ve 21 bin 431 hamile/emziren anne için beslenme muayenesi gerçekleştirilmiş; 4.233 çocuğa ve 779 anneye tıbbi beslenme tedavisi hizmeti sağlanmıştır.


BESLENME SAĞLIĞINA YÖNELİK HİZMET VERDİĞİMİZ GEÇMİŞ PROJELERİMİZ

SOMALİ HODAN, LAFOLE VE YAQSHİD BESLENME SAĞLIĞI MERKEZLERİ

Nijer, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişmişlik İndeksi’nde son sıralarda yer almaktadır. Dünya Gıda Programı’nın raporuna göre ise, Nijer’de her 100 çocuktan 15’i akut beslenme bozukluğu yaşamaktadır ve 5 yaş ve altı çocuk ölümlerinin çoğu bu hastalık nedeniyle gerçekleşmektedir.

2012 yılında yapılan ihtiyaç analizi çalışmaları sonucunda, Nijer’de beslenme sağlığı konusunda çalışılmaya başlanmış olup bu kapsamda desteklenen Koria Haoussa’daki merkezde 15 ay boyunca hizmet verilmiştir. Bu süre zarfında toplam 12 bin 160 muayene yapılmış, bin 611 çocuk ağır beslenme bozukluğu tedavisi altına alınmıştır.

SURİYE GUTA ANNE ÇOCUK SAĞLIĞI GIDA DESTEK PROGRAMI

OCHA’nın 2016 yılında yayınladığı rapora göre, Suriye’de 5 buçuk milyondan fazla insan kuşatma altındaki bölgelerde yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadır. Özellikle Deir Ez-Zor, Kafraya ve Doğu Guta gibi şehirlerde sıkışıp kalan 590 bin kişi, acil ihtiyaç duyduğu insani yardım, tıbbi tedavi ve temel hizmetlere düzenli olarak erişememektedir. Bu bölgelerde, tahliye edilmeyi bekleyen onlarca insan savaş sırasında öldürülmüş; onlarcası ise açlıktan hayatını kaybetmiştir.

420 bin kişinin kuşatma altında yaşadığı Doğu Guta’da, 2017 yılı süresince, 2500 anne, bebek ve çocuğa gıda desteğinde bulunulmuştur. Ayrıca yine bu bölgede 6 ay boyunca, uzman kişilerin gözetiminde aylık periyotlarla, emziren veya hamile annelere, 0-2 yaş arası bebeklere ve 3-5 yaş arası çocuklara düzenli olarak beslenme tedavisi sağlanmıştır.

NİJER KORİA HAOUSSA ANNE ÇOCUK VE BESLENME SAĞLIĞI MERKEZ

Yemen, 2015 yılında ortaya çıkan iç karışıklıkların sonucu olarak büyük bir insani kriz ile karşı karşıya kalmıştır. 

Özellikle yetersiz beslenme ile ilişkili sağlık problemlerinin çözümüne katkı sağlamak amacıyla, Yemen’in Aden şehrinin Al-Sheikh, Dar sad, Al-Mulla ve Al-Borika bölgelerinde, ilk etapta bir yıl yürütülmesi planlanan 4 beslenme sağlığı merkezi açılmıştır. Merkezlerde anne ve bebekler başta olmak üzere, ücretsiz beslenme sağlığı tedavisi yapılmakta ve tıbbi mamalar dağıtılmaktadır.

BİR İNSANIN HAYATINI ŞİMDİ DEĞİŞTİREBİLİRSİN

Geçen her dakika çok önemli. Şimdi yapacağınız destek; bir annenin, bir çocuğun ya da bir insanın hayatını değişltirecek.  İyilik hareketine sen de katıl.

Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.