TR
Ne Aramıştınız?

YERYÜZÜNDE AÇLIK SEVİYESİ GİDEREK ARTIYOR!

Birleşmiş Milletlerin güncel raporlarına göre; dünyada savaş, afet, coğrafi koşullar, pandemi ve yoksulluk gibi birçok faktör nedeniyle 783 milyondan fazla insan açlıkla mücadele ediyor. 333 milyondan fazla insanın yeterli ve güvenli gıdaya erişemediği koşullarda Afrika bu sorundan en çok etkilenen bölge olmaya devam ediyor. Açlık yönünden en yüksek risk grubunu ise hamile/emziren anneler ve 5 yaş altı çocuklar oluşturuyor.

Açlık sınırının altında olan ülkelerde 5 yaşın altındaki 148 milyon çocuk yetersiz beslenme nedeniyle sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlayamıyor. Şiddetli açlık, yetersiz beslenme ve kronik enfeksiyon bulguları, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerinde geri dönülmez etkilere sebep oluyor.

Yalnızca 2021 yılında yetersiz beslenme sebebiyle her 4.4 saniyede bir 5 yaş altı çocuk ya da genç hayatını kaybederken, aynı dönemde 1.9 milyon bebek ölü olarak dünyaya geldi. Açlık sınırının ve insani krizlerin en üst seviyede olduğu ülkelerde ise tıbbi beslenme tedavisi ve doktor gözetimine ulaşılamayan her an daha fazla çocuk hayatını kaybediyor.

BİZ NE YAPIYORUZ?

  • Şiddetli açlık seviyesinin en yüksek olduğu ülkelerde beslenme sağlığı merkezleri açıyor, açtığımız merkezlerde hamile/emziren anneler ve 5 yaş altı çocuklar için tıbbi beslenme tedavileri uyguluyoruz.
  • Aktif olarak; Yemen, Çad, Afganistan ve Somali’de bulunan sağlık merkezlerinde beslenme sağlığı alanında tedaviler gerçekleştirmeye devam ediyoruz.
  • Ayrıca çocuklar için pediatrik, kadınlar için jinekolojik muayene hizmeti, gebe kadınlar için ultrason ve laboratuvar hizmetleri veriyor, şiddetli açlık nedeniyle malnütrisyon hastası olan bebekler için tıbbi mama desteği sağlıyoruz.
  • Yerel sağlık kapasitesini arttırmak ve yetersiz beslenmeden kaynaklı ölümleri azaltmak için merkezlerimizde beslenme hemşireleri ve ebeler için sağlık eğitimleri düzenliyoruz.
  • Yurt içi ve yurt dışında ihtiyaç sahiplerine beslenme desteği olarak gıda kolisi ulaştırıyoruz.  
  • 7 Ekim’den bu yana insani krizin giderek arttığı Gazze’de de meydana gelen açlıkla mücadele ederek, bölge halkına beslenme desteği sağlıyoruz.
  • Ramazan dönemlerinde gıda kolisi dağıtımı ve iftar organizasyonları ile beslenme faaliyetlerimizi destekliyor, kurban dönemlerinde her yıl 16’dan fazla ülkede kurban kesim ve dağıtımları gerçekleştirerek ihtiyaç sahiplerine ulaşıyoruz.
  • Beslenme sağlığı hizmetleri kapsamında bugüne kadar 1 milyon 300’den fazla kişiye beslenme muayenesi, 156 binden fazla kişiye beslenme tedavisi gerçekleştirdik; 3 bin 600’den fazla kişiye ise beslenme eğitimi vererek, 2 milyondan fazla faydalanıcıya ulaştık.

AKTİF OLARAK BESLENME TEDAVİLERİ GERÇEKLEŞTİRMEYE DEVAM ETTİĞİMİZ BÖLGELER

YEMEN BESLENME SAĞLIĞI MERKEZLERİ

2021’de faaliyetlerine başlayan merkez; birinci basamak sağlık hizmetleri, pediatrik ve jinekolojik muayenelerinin yanında beslenme sağlığı alanında da hizmet vermektedir. Vermiş olduğu hizmetlerle bugüne kadar 398 binden fazla faydalanıcıya ulaşmıştır.

ÇAD-SİDO MÜLTECİ SAĞLIĞI MERKEZİ

2016 yılında hizmetlerine başlayan merkezde, birinci basamak sağlık hizmetlerinin yanında beslenme muayenesi ve tedavileri kapsamında 303 binden fazla binden fazla faydalanıcıya ulaşılmıştır.

AFGANİSTAN BESLENME SAĞLIĞI MERKEZİ

2019’da hizmetlerine başlayan merkezler hamile/emziren anneler ve 5 yaş altı çocuklar için tıbbi beslenme tedavisi sağlıyor, ayrıca sağlık çalışanları ve anneler için beslenme eğitimleri düzenliyor. Toplam 15 sağlık merkezi ve 11 mobil ekip ile hizmet verilen bölgede bugüne kadar 921 binden fazla faydalanıcıya ulaşılmıştır.

SOMALİ MOGADİŞU SAĞLIK MERKEZİ

2019 yılında çalışmalarına başlayan merkezde, birinci basamak sağlık hizmetlerinin yanında beslenme muayenesi ve beslenme tedavisi de verilmektedir. Bugüne kadar sağlık hizmetleri kapsamında 186 binden fazla binden fazla faydalanıcıya ulaşılmıştır. 


BESLENME SAĞLIĞINA YÖNELİK HİZMET VERDİĞİMİZ GEÇMİŞ PROJELERİMİZ

SOMALİ HODAN, LAFOLE VE YAQSHİD BESLENME SAĞLIĞI MERKEZLERİ

Nijer, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişmişlik İndeksi’nde son sıralarda yer almaktadır. Dünya Gıda Programı’nın raporuna göre ise, Nijer’de her 100 çocuktan 15’i akut beslenme bozukluğu yaşamaktadır ve 5 yaş ve altı çocuk ölümlerinin çoğu bu hastalık nedeniyle gerçekleşmektedir.

2012 yılında yapılan ihtiyaç analizi çalışmaları sonucunda, Nijer’de beslenme sağlığı konusunda çalışılmaya başlanmış olup bu kapsamda desteklenen Koria Haoussa’daki merkezde 15 ay boyunca hizmet verilmiştir. Bu süre zarfında toplam 12 bin 160 muayene yapılmış, bin 611 çocuk ağır beslenme bozukluğu tedavisi altına alınmıştır.

SURİYE GUTA ANNE ÇOCUK SAĞLIĞI GIDA DESTEK PROGRAMI

OCHA’nın 2016 yılında yayınladığı rapora göre, Suriye’de 5 buçuk milyondan fazla insan kuşatma altındaki bölgelerde yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadır. Özellikle Deir Ez-Zor, Kafraya ve Doğu Guta gibi şehirlerde sıkışıp kalan 590 bin kişi, acil ihtiyaç duyduğu insani yardım, tıbbi tedavi ve temel hizmetlere düzenli olarak erişememektedir. Bu bölgelerde, tahliye edilmeyi bekleyen onlarca insan savaş sırasında öldürülmüş; onlarcası ise açlıktan hayatını kaybetmiştir.

420 bin kişinin kuşatma altında yaşadığı Doğu Guta’da, 2017 yılı süresince, 2500 anne, bebek ve çocuğa gıda desteğinde bulunulmuştur. Ayrıca yine bu bölgede 6 ay boyunca, uzman kişilerin gözetiminde aylık periyotlarla, emziren veya hamile annelere, 0-2 yaş arası bebeklere ve 3-5 yaş arası çocuklara düzenli olarak beslenme tedavisi sağlanmıştır.

NİJER KORİA HAOUSSA ANNE ÇOCUK VE BESLENME SAĞLIĞI MERKEZ

Yemen, 2015 yılında ortaya çıkan iç karışıklıkların sonucu olarak büyük bir insani kriz ile karşı karşıya kalmıştır. 

Özellikle yetersiz beslenme ile ilişkili sağlık problemlerinin çözümüne katkı sağlamak amacıyla, Yemen’in Aden şehrinin Al-Sheikh, Dar sad, Al-Mulla ve Al-Borika bölgelerinde, ilk etapta bir yıl yürütülmesi planlanan 4 beslenme sağlığı merkezi açılmıştır. Merkezlerde anne ve bebekler başta olmak üzere, ücretsiz beslenme sağlığı tedavisi yapılmakta ve tıbbi mamalar dağıtılmaktadır.

BİR İNSANIN HAYATINI ŞİMDİ DEĞİŞTİREBİLİRSİN

Geçen her dakika çok önemli. Şimdi yapacağınız destek; bir annenin, bir çocuğun ya da bir insanın hayatını değişltirecek.  İyilik hareketine sen de katıl.

Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.