Gönüllü sağlık ekiplerimiz 5.5 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğu Sudan’da fistül hastalarına umut oldu. 15-25 Aralık tarihleri arasında bölgede bulunan gönüllü doktorlarımız, 2014 yılında açılan Nyala-Sudan Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 1 hafta boyunca çalışma yürüttü. TİKA’nın da desteklediği projede 4 jinekolog, 2 hemşire ve 1 anestezistten oluşan sağlık ekibi, bölge şartlarında tedavi edilemeyen 51 zorlu ameliyatı gerçekleştirdikten sonra yurda döndü.
Bölgedeki çalışmalar sırasında ülke genelinde büyüyen iç karışıklıklar sebebiyle OHAL ilan edilmiş ve elektrik ve iletişim ağlarında sıkıntılar yaşanmıştı. Bu süre boyunca aileleri ile de iletişim kurmakta güçlük yaşayan doktorlarımız özverili çalışmalarını devam ettirerek aralarında çocukların da bulunduğu onlarca hastaya umut oldu.
Zor şartlar altında devam eden çalışmalar
Ülkede bazı ameliyatların ilk defa yapıldığını belirten Proje Koordinatörümüz Furkan Terzi “Sudan’da fistül hastalığı çok yaygın bulunuyor. Erken yaşta hamilelik, doğum esnasında sağlık hizmetine ulaşamama, yanlış doğum yöntemleri gibi nedenlerden ötürü sürekli idrar kaçırmaya sebebiyet veren fistül hastalığı, kadınları sosyal yaşamlarında büyük sıkıntılara sokuyor. Eşleri ve aileleri tarafından bu rahatsızlıklarından dolayı terkedilen yüzlerce kadın bulunuyor. Bu anlamda Sudan’da fistül hastalığının tedavisi bizler için büyük ehemmiyeti olan bir operasyon oldu. Operasyonların ardından, toplumsal hayattan dışlanmış olan bu kadınlar inanıyoruz ki hayata yeniden tutunacak. Ülkedeki karışıklıklar sebebiyle zor şartlar altında çalışmalarına devam eden gönüllü doktorlarımız ve Nyala-Sydan Türkiye Araştırma Hastanesi’ne de destekleri ve özverilerinden dolayı teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Geçen her dakika çok önemli. Şimdi yapacağınız destek; bir annenin, bir çocuğun ya da bir insanın hayatını değişltirecek. İyilik hareketine sen de katıl.