TR
Ne Aramıştınız?

İç savaşta 11 yılı geriden bırakan Suriye’de, 14 milyon 600 bin insanın yardıma ihtiyaç duyduğu, 12 milyon insanın da gıda güvenliğinden yoksun olduğu tahmin ediliyor. Temel sağlık hizmetlerinin kesintiye uğradığı ülkede, hastanelerin sadece %65'i ve halk sağlığı merkezlerinin %56'sı hizmet verebiliyor. Yeryüzü Doktorları olarak uzun yıllardır insani krizin yaşandığı Suriye’de sağlık hizmetlerine erişimi artırmak amacıyla yardımlarımızı sürdürüyoruz.

3 merkezde faaliyetler yürütüyoruz

Suriye iç savaşının başladığı günden itibaren yaşanan insani drama kayıtsız kalmayarak çeşitli sağlık hizmetleri sunduk. Çalışmalarımıza Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekâtı ile güvenli hale gelen bölgelerde açtığımız 3 farklı sağlık merkezinde devam ediyoruz. Bu merkezlerde ücretsiz ve sürekli sağlık hizmetleri ile ihtiyaç sahiplerine ulaşıyoruz.

Yeryüzü Doktorları olarak Afrin-Cinderes Mülteci Sağlığı Kliniğinde 2021 yılı boyunca 34 bin 782 kişiye muayene, 16 bin 555 kişiye tedavi hizmeti verdik. Anne ve çocukların sağlık problemlerini önlemek için faaliyet yürüttüğümüz Azez-Soran Anne Çocuk Sağlığı Kliniğinde geçtiğimiz yılda 35 bin 573 kişiye muayene, 8 bin 462 kişiye tedavi ve 33 kişiye doğum hizmeti sunduk. Jinekoloji, dâhiliye, pediatri, cildiye, kulak burun boğaz ve diş sağlığı alanlarında çalıştığımız Tel Abyad Suluk Sağlık Merkezinde ise 40 bin 287 kişiye muayene, 12 bin 715 kişiye tedavi gerçekleştirdik. Suriye’nin 3 farklı bölgesinde bulunan sağlık merkezlerimizde aynı zamanda toplam 119 bin 181 kişiye ilaç ve medikal malzeme yardımı yaptık. Suriye içerisindeki çalışmalara ek olarak Türkiye’de yaşayan Suriyeliler için de İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mersin’de yer alan göçmen sağlığı merkezlerinde lojistik destek, psikososyal destek ve evde bakım hizmetleri veriyoruz.

Suriye’de sağlık hizmetlerimizin sürekliliğinin önemine dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanımız Uzm. Dr. Yahyahan Güney, “Dünyanın muhtelif bölgelerinde yaşanan savaşlar, çatışmalar ve krizler sebebiyle her geçen gün daha fazla insani yardıma ihtiyaç duyuluyor. Bizler de halkımızın desteğiyle bu bölgelere ulaşıyor, öncelikli olarak sağlık yardımları sunuyoruz. Bu kapsamda insani krizin hala devam ettiği, sağlık merkezlerinin hasar aldığı ve sağlık altyapısının sekteye uğradığı Suriye’de, çalışmalarımızı kalıcı hale getirdik. Suriye’nin farklı bölgelerinde merkezler açarak, bölge halkına ve kamplarda yaşayan insanlara düzenli sağlık hizmeti sunduk. Bu merkezlerle bir gün değil, her gün hizmet anlayışıyla hareket ediyoruz. Bu kapsamda hem sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliğini artırıyor hem de yerel sağlık personelinin istihdam edilmesini sağlıyoruz. Sadece Suriye’de yaşayan halka değil, ülkemize sığınmış olan Suriyelilere de çeşitli projelerle ulaşıyoruz. Çalışmalarımıza savaştan olumsuz etkilenen Suriyelilerin yanında olmak ve onların da yeniden hayata tutunmalarına vesile olmak için devam ediyoruz.” dedi.

Cinderes Sağlık Merkezimizde hizmet alan 58 yaşındaki Suriyeli Ahmet Zeydan ise duygularını şu şekilde aktardı:

Suriye’nin Afrin bölgesinde bulunan Deyr Ballut kampındaki çadırda 4 çocuğumla birlikte yaşam mücadelesi veriyorum. Yerinden edilmiş bir mülteci olarak birçok maddi manevi sıkıntıya göğüs geriyoruz. Ben 4 yıldır bu kampta yaşıyor, bu zamana kadar da Yeryüzü Doktorları Cinderes Sağlık Merkezi’nde ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden faydalanıyorum. Astım ve tansiyon gibi kronik rahatsızlıklarımın tedavisi için Yeryüzü Doktorları’nın bulunduğum bölgedeki merkezine başvuruyorum. Yaşadığım kampa 500 metre uzaklıktaki bu merkez olmasaydı, buradaki yaşam şartları bizler için çok daha çetin ve tahammülü zor bir hale gelecekti. İnsan için en önemli şeylerden biri sağlık. Bu konuda yeryüzünün ihtiyaç sahiplerine yardım eden Yeryüzü Doktorları’na çok müteşekkirim.

BİR İNSANIN HAYATINI ŞİMDİ DEĞİŞTİREBİLİRSİN

Geçen her dakika çok önemli. Şimdi yapacağınız destek; bir annenin, bir çocuğun ya da bir insanın hayatını değişltirecek.  İyilik hareketine sen de katıl.

Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.