TR
Ne Aramıştınız?

Yeryüzü Doktorları olarak 1 yıldır asrın felaketini yaşayan deprem bölgesindeyiz

Türkiye geçen yıl 6 Şubat’ta asrın felaketini yaşadı. Kahramanmaraş’ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde yaşanan depremlerde 11 il etkilendi, 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti. Bugün depremin yıl dönümü ancak bölgedeki ihtiyaç devam ediyor. Yeryüzü Doktorları olarak afetin ilk gününden beri bölgede bulunan ekiplerimiz ile tam bir senedir çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya’da bulunan sağlık istasyonlarımızda depremzedelere hizmet veriyoruz.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde hissedilen depremlerde milyonlarca kişi olumsuz etkilendi. Afetin hemen ardından acil yardım için harekete geçerek çalışanlarımız ve gönüllü sağlık ekiplerimizle ilk gün deprem bölgesine ulaştık. Bölgeye varır varmaz sağlık çadırlarını kurarak acil müdahalede bulunduk, ilaç ve malzeme desteği sağladık. İlk 3 günde 29 kişinin acil ameliyatlarını da gerçekleştirdik. Deprem sahasında başta sağlık olmak üzere acil yardım çalışmaları yürütürken çadırda başlayan tüm faaliyetlerimizi Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya’da kurulan konteyner kentlere taşıyarak 1 senedir devam ettiriyoruz. Bugüne kadar 1000’den fazla gönüllü ve personelimiz ile omuz omuza çalışarak 304 bin 158 depremzedeye destek olduk.

Kahramanmaraş’ta on binlerce depremzedeye sağlık hizmeti verdik

Yeryüzü Doktorları olarak depremin ilk 24 saati olan akut anında merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta On iki Şubat Stadyumunda kurduğumuz çadır hastanede uzman doktorlar, hemşireler ve eczacılardan oluşan ekiplerimiz ile sağlık hizmeti vermeye başladık. Bölgedeki eksikleri belirleyerek sürekli olarak ilaç ve sarf malzemesi, gıda, bebek bezi ve battaniye gibi temel ihtiyaçların sevkini gerçekleştirdik. Kahramanmaraş’taki depremin yıkıcı etkisini azaltmak ve kalıcı hizmetler vermek için çadır hastanelerdeki desteklerimizi Sakarya Konteyner Kent’e taşıyarak birinci basamak sağlık hizmeti ve psikososyal destek vermeye başladık. Yeryüzü Doktorları olarak konteyner kent içinde açtığımız sağlık destek istasyonunda muayene, tedavi, ilaç ve psikososyal destek vererek 78 bin 889 depremzedenin yanında olduk.

En büyük yıkımların yaşandığı Hatay’da geçen 365 gün

Yeryüzü Doktorları olarak depremden en çok etkilenen ve en ağır yıkımların yaşandığı Hatay’da bir orta okul bahçesinde açtığımız sağlık çadırı ile yardım çalışmalarına başladık. Zamana karşı yarışılan Hatay’daki gönüllü doktorlar, ilk üç günde hasarın en az olduğu hastanelerde ortopedi ve sezaryen ameliyatlarını gerçekleştirdi. Çetin hava şartlarına karşın her insani yardım ve sağlık taleplerine destek vermeye çalışarak kurduğumuz çadırlarda psikososyal destek çalışmalarına da akut dönemde başladık. Sağlık hizmetine erişime zorluk çeken ve kırsal kesimde yaşayan depremzedelere de aylarca mobil ekiplerimizle sağlık desteğini sürdürdük. Bölgede konteyner kentlerin kurulmasıyla Katar Konteyner Kentine taşınan iki sağlık istasyonundaki gönüllü ekibimiz, tam 1 yıldır bölgede yaşayan tüm afetzedelerin yaralarını sarmaya devam ediyor. Hatay özelinde yürütülen birinci basamak sağlık hizmeti, mobil ekip, psikososyal destek ve insani yardım çalışmaları kapsamında bugüne kadar 66 bin 66 kişiye ulaştık.

Adıyaman’da iki konteyner kentte destek verdik

Yeryüzü Doktorları olarak depremin yıkıcı etkisini hisseden bir diğer il olan Adıyaman’da da ilk günden hem sağlık hizmeti hem de psikososyal destek vermek için gönüllü hekimlerimiz ve çalışanlarımızla bölgeye ulaştık. Yıkımın fazla olması sebebiyle ihtiyacın bulunduğu konteynerlere geçene kadar tüm sağlık ve psikososyal çalışmalarını çadırlarda yürüten gönüllü ekiplerimiz, imkanların kısıtlı olmasına rağmen çocuklara film gösterimleri, oyun etkinlikleri gerçekleştirerek depremin travmatize etkisini azaltmak için yoğun çaba sarf etti. Vartana Konteyner Kent’te bulunan psikososyal destek alanında yetişkinlere ve çocuklara yönelik bireysel görüşmeler gerçekleştirirken Umutkent’te yer alan sağlık destek istasyonumuzda da birinci basamak sağlık hizmeti ve ilaç desteğiyle çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. 77 bin 626 depremzedeye ulaştığımız bölgede ihtiyaç son bulana kadar varlığımızı sürdürmeyi planlıyoruz.

Yeryüzü Doktorları olarak Malatya’da gönüllümüzün adını yaşatıyoruz

Malatya’daki depremde hayatını kaybeden üniversitesi öğrencisi ve Genç Yeryüzü Doktorları gönüllüsü Elif Nur Şeyma Dalhançer’in adını, Malatya'da açtığımız psikososyal destek istasyonuna verdik. Çocuklara yönelik zeka oyunları, boyama etkinlikleri, film gösterimleri düzenleyerek depremzedelerin yanında olduk. Ayrıca yetişkinler ve çocuklarla yürüttüğümüz bireysel görüşme seanslarıyla 83 bin 385 kişiye hizmet sunduk.

İhtiyaç son bulana kadar deprem bölgesinde olacağız

Yaşanan yıkıcı depremde başta sağlık olmak üzere insani yardım faaliyetleri yürüterek 4 ilde hizmete devam eden sağlık istasyonlarımızdaki gönüllülerimiz ve İstanbul’daki merkez ekiplerimiz ile birlikte depremin yıl dönümünde depremzedelerle buluştuk.  Geçtiğimiz yıl yaşanan acıyı hafifletmek ve depremzedelerin yanında olmak için 4 ilde eş zamanlı gıda kolisi desteğinde bulunduk. Ayrıca Hatay’da bölge halkına moral olmak için Ovacık Köyünde ve İzmir Konteyner Kent’te çocuklar için bir şenlik düzenledik. Genç gönüllülerimiz ve psikologlarımız ile birlikte çocuklarla eğlenceli vakit geçirdik. Yeryüzü Doktorları olarak bir yıldır olduğu gibi deprem bölgesinde ihtiyaç son bulana kadar hizmet vermeye devam edeceğiz.

BİR İNSANIN HAYATINI ŞİMDİ DEĞİŞTİREBİLİRSİN

Geçen her dakika çok önemli. Şimdi yapacağınız destek; bir annenin, bir çocuğun ya da bir insanın hayatını değişltirecek.  İyilik hareketine sen de katıl.

Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.