TR
Ne Aramıştınız?

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, Avrupa’da 10 bin kişi başına ortalama 32,2 hizmet veren doktor bulunurken, aynı sayıda insana Afrika’da ortalama yalnızca 2,4 doktor düşüyor. Kişi başına düşen sağlık çalışanı listesinin sonunda yer alan Liberya, Malavi, Nijer ve Sierra Leone’da 10 bin kişiye 1 sağlık çalışanı bile düşmüyor. 2035 yılına gelindiğinde dünya genelinde 12 milyon 900 bin sağlık çalışanı açığı olacağı tahmin ediliyor. Sağlık personeli yetersizliğinin yanı sıra teknik ve maddi yetersizlikler de ihtiyaç sahibi kişilerin yeterli sağlık hizmeti alabilmesinin önüne geçiyor.

Sağlık imkanlarına erişimdeki bu eşitsizlikleri göz önünde bulundurduk ve bulundurmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda yerel imkanlar ile tedavi edilemeyen hastalara yönelik olarak, gerek cerrahi gerek dahili branşlarda, 2000 yılından bu yana sağlık hizmeti sunuyoruz. Bu kapsamda, sadece 2017 yılı boyunca 4 bin 186 ameliyat, 111 bin 183 muayene gerçekleştirdik. Tüm bu çalışmaları gerçekleştirmek için gittiğimiz coğrafyalardan kalbi incelten pek çok anıyla geri dönüyoruz.

Gönüllümüz Doç. Dr. İlker İnanç Balkan’ın gözünden:

“10 aydır hastanenin bahçesinde bizleri bekliyorlar”

“Yeryüzü Doktorları ile birçok kez sahaya gittim. Bu sahaların bizlere kattıklarıyla ülkemize geri döndük. Gittiğim ülkelerden biri Nijer idi. Nijer’e fistül ve enfeksiyon hastalıkları ile ilgili tedaviler gerçekleştirmek üzere gittik. Gittiğimizde hastanenin bahçesinde 10 aydır doktor gelmesi için umutla bekleyen hastalar gördük. Çünkü yaşadıkları yerde fistül tedavisi gerçekleştirebilen bir doktor yoktu ve fistül hastalığı idrar kaçırmaya sebep olduğu için maalesef bu kişiler tedavi olmadan halka karışamıyor, ailelerinden bile utanıyorlardı. Oralara gittiğinizde, kötü bir haber dahi olsa bunu bir doktordan duyduğu için rahatlayan insanlar görüyorsunuz. Çünkü o teşhis koyulmadan önce, kendilerine ya da sevdiklerine ne olduğunu dahi bilmeden yaşamaya çalışıyorlar. Nijer’de eşleri vefat etmiş kadınların ve çocuklarının geçim sıkıntısından dolayı bir evde toplanmış, yaşamaya çalıştıklarına şahit olduk. Biz yardım için yanlarına gittiğimizde evlerinde yatacak bir yatak, bir örtü dahi olmadığını gördük. Onlar için yer döşek, gök yorgandı.

Tüm bunlar yaşanıyor, bunları görüyorsunuz, kalbiniz inceliyor. Belki de gitmeden önce ses çıkarmayacağınız durumlara ses çıkarır oluyorsunuz. Aslında vermek için değil, almak için gittiğinizi fark ediyorsunuz. Dilini dahi bilmediğiniz insanlarla tarif edilemeyen muhabbetler ediyorsunuz. Daha fazla şükrediyor, iyilik yolunda daha fazla çaba sarf ediyorsunuz. Ben gittim, yaşadım ve gördüm. Bunlara şahit olmamı sağlayan ve benim bir ailem olan Yeryüzü Doktorları için iyi ki varsınız diyorum.”

BİR İNSANIN HAYATINI ŞİMDİ DEĞİŞTİREBİLİRSİN

Geçen her dakika çok önemli. Şimdi yapacağınız destek; bir annenin, bir çocuğun ya da bir insanın hayatını değişltirecek.  İyilik hareketine sen de katıl.

Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.