TR
Ne Aramıştınız?

İhtiyaç sahibi bölgelerde sağlık projelerimiz kapsamında psikososyal destek hizmetleri veriyoruz. 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde ise savaş, kriz ve çatışmalarla mücadele eden insanların ruh sağlığına dikkat çekiyoruz.

Yeryüzü Doktorları olarak dünyanın çeşitli ihtiyaç sahibi ülkelerinde sağlık projeleri yürütüyoruz. Afet, savaş ve insani krizlerin yaşandığı bu coğrafyalarda psikososyal destek çalışmaları ile de binlerce insanın yeniden hayata tutunmasını sağlıyoruz.

Hem Türkiye hem de yurt dışında psikososyal destek hizmeti veriyoruz

Afet, insani kriz ve benzeri durumların yaşandığı bölgelerden Türkiye’ye gelen mültecilere yönelik İstanbul, Hatay, Şanlıurfa, Kilis, Şırnak, Batman, Diyarbakır ve İzmir’de yer alan merkezlerimizde psikososyal destek hizmeti sunduk ve bugüne kadar 269 bin 360 seans gerçekleştirdik. Yurt içindeki psikososyal destek çalışmalarımıza ise vaka yönetimi, sağlık teşviki, evde bakım ve lojistik destek hizmetleri sunarak devam ediyoruz. Aynı zamanda yurt dışındaki sağlık merkezlerimizde de uzman psikologlar istihdam ediyor, yaşanan olaylar ve insani kriz nedeniyle Gazze’de de psikososyal destek çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Ruh sağlığı için uzun yıllardır hizmet verdiğimizi belirten Yönetim Kurulu Başkanımız Uzm. Dr. Yahyahan Güney, “Savaş, yerinden edilme, çatışmalar, yoksulluk ve insani krizler, bireyler ve toplum üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor ve travmaları da beraberinde getiriyor. Bireylerin ruh sağlıklarının korunması ve iyileştirilmesi ise öncelikli müdahaleler arasında yer alıyor. Bu kapsamda bizler de afet, kriz ve savaşlar beraberinde meydana gelen ruh sağlığı sorunları ile mücadele etmek için psikososyal destek projeleri gerçekleştiriyoruz. Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde de psikolojik iyi olma halinin sağlığın temel birleşenlerinden biri olduğunu ve ihtiyaç sahibi coğrafyalarda insanların sadece bedensel sağlık sorunları ile değil, ruhsal sağlık sorunları ile de mücadele ettiklerini belirtmek isteriz.” dedi.

Proje Koordinatörümüz Kasım Taş ise “Savaş, kriz ve çatışma durumları insanlarda korku, endişe, kaygı gibi psikolojik etki yaratmakta ve bu durumlar ruh sağlığını doğrudan etkilemektedir. Bunun yanında, savaş, kriz ve çatışma gibi afetlerle mücadele edenler, ölüm, yaralanma, hastalık, açlık, yer düzen değişiklikleri, alışkanlıkların engellenmesi, işinden, okulundan, ikametinden uzaklaşma ve ekonomik zorlanmalara bağlı olarak güçsüz ve güvensiz durumlar yaşamaktadır. Travmaya bağlı etkiler kişide hem fiziksel hem de psikolojik sorunlar çıkmasına sebep olmaktadır. Küçük yaş grubunda yaşanan travma olayları çocukların duyularında büyük etki bırakmaktadır. Örneğin çığlık veya patlama sesleri, korkunç görüntüler, korkutucu ve ani hareketler, 0-6 yaş grubu çocuklarda kâbuslar, değişik korkular veya travma olayının oyunlara yansıtılması şeklinde kendini göstermektedir. Savaş coğrafyasının içerisinde ve çevresinde yer alan bireylere özellikle çocuklara uzman gözetiminde destek verilmeli ve takibi yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

BİR İNSANIN HAYATINI ŞİMDİ DEĞİŞTİREBİLİRSİN

Geçen her dakika çok önemli. Şimdi yapacağınız destek; bir annenin, bir çocuğun ya da bir insanın hayatını değişltirecek.  İyilik hareketine sen de katıl.

Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.