TR
Ne Aramıştınız?

2001 yılından beri her yıl 20 Haziran “Dünya Mülteciler Günü” olarak kabul edilmekte ve bu günde savaşlar, çatışmalar, zulüm, yoksulluk gibi sebeplerle göç etmek durumunda kalan insanlar anılmaktadır. Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği, dünya genelinde 71 milyona yakın insanın savaş, zulüm ve çatışmalar yüzünden yerinden edildiğini belirtmektedir. Aynı rapora göre, her gün 37 bin kişi yerinden ediliyor. 

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre ise; Türkiye’de geçici koruma statüsünde bulunan, çoğunluğu 0-18 yaş aralığında olan Suriyeli sayısı 3 milyon 606 bin 737 kişi. Aynı verilere göre, Türkiye’de 170 bin Afganistanlı ve 142 bin Iraklı mülteci bulunuyor.

Mültecilere yönelik sağlık hizmetleri

Dünyanın her yerinde mülteci durumunda yaşayan insanların en büyük sıkıntılarından biri ise, sağlık hizmetlerine erişimdeki yetersizlik ve psikolojik travmalar. Bizler de Yeryüzü Doktorları olarak uzun yıllardır mülteci sağlığına yönelik projeler geliştiriyoruz.

Bu bağlamda, krizin ilk günlerinden itibaren Suriyeli mültecilere yönelik olarak birinci basamak sağlık hizmeti, psikososyal destek sağladık; Suriye içerisindeki hastaneleri destekledik, ekipman ve tıbbi malzeme katkısında bulunduk. Türkiye içerisinde bulunan mültecilere yönelik çalışmalarımıza devam ederken, Azez – Soran’da açtığımız anne çocuk sağlığı kliniği ve Afrin Cinderes’te açtığımız mülteci sağlığı kliniği ile ülkesine geri dönmüş iç mülteci durumundaki Suriyelilere de destek sağlamaktayız.

Dünyanın değişik coğrafyalarındaki mülteci krizlerine de seyirci kalmayarak Arakanlı mültecilerin bulunduğu Bangladeş’teki Balukhali mülteci kampında, Orta Afrika Krizi sebebiyle göç etmek zorunda kalan insanların bulunduğu Çad’daki Sido mülteci kampında, Somali’de iç mültecilerin bulunduğu kampın yanında birer klinik açarak çalışmalarımıza devam etmekteyiz.  Ayrıca en çok mülteci veren ülkelerden olan Afganistan’da da medikal kamplar, katarakt operasyonları, gıda dağıtımı gibi çalışmaları düzenli olarak devam ettirmekteyiz.

Uzun yıllardır mültecilere yönelik olarak çalışmalarımızı sürdürdüğümüze ve psikososyal destek çalışmalarının önemine dikkat çeken Psikososyal Destek Hizmetleri Koordinatörümüz Okan Karka  “Mülteciler günü, doğası ve anlamı itibarıyla kutlanılacak bir gün olmaktan ziyade insanların farkındalıklarını arttırmaya; yerinden edilmiş ve korunmaya muhtaç kişilerin yaşadıkları zorlukları anlamaya, hissetmeye ve onlarla dayanışma içinde olmaya çağıran bir gündür. Bu gün bizler için her ne koşulda olunursa olunsun, umutların azaldığı yerlerde yardımlaşma gayretiyle olmak ve korunmaya muhtaç kişilerin yaralarına merhem olma günüdür. Biz de Yeryüzü Doktorları olarak gerek sağlık hizmetlerimizle, gerekse psikososyal destek çalışmalarımızla bunu amaçlıyoruz. Özellikle psikososyal etkinliklerimizde çocukların geleceklerine umut ile bakmalarını ve hayal etmeye devam etmelerini izliyoruz. İyiliğin ve yardımlaşmanın umutları yeşertmeye devam edeceği günlere.” dedi.

BİR İNSANIN HAYATINI ŞİMDİ DEĞİŞTİREBİLİRSİN

Geçen her dakika çok önemli. Şimdi yapacağınız destek; bir annenin, bir çocuğun ya da bir insanın hayatını değişltirecek.  İyilik hareketine sen de katıl.

Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.