TR
Ne Aramıştınız?

Dünyada herkese yetecek kadar gıda üretimi olmasına rağmen 821 milyon kişi her gece aç yatıyor. 5 yaş altı çocuk ölümlerinin neredeyse yarısı açlıkla ilişkilendiriliyor. Bunlarla birlikte, açlıkla mücadele eden çocukların karnının şişkin olması dikkat çekiyor.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Vural Kartal açlık çeken çocukların karın şişliğine de sebebiyet veren Protein Enerji Malnutrisyonu’nu (PEM) şu şekilde açıkladı:

“Vücut kısa süreli yetersiz beslenmeyi tolere edebilir. Vücut depolarındaki yağ, enerji, vitamin ve proteinlerini kullanarak bir süre daha idare etmeye çalışır. Ama yetersiz beslenmenin devam etmesi ile depoları boşalır ve PEM başlar.

PEM gelişmemiş ülkelerin en önemli sağlık sorunlarından biridir. PEM hastalığı başlayınca çocuklarda özellikle kaslar erimeye başlar ve kemikler kolay kırılır. Zamanla damar ve organların da düzeni bozulduğu için, içeride olması gereken sıvı dışarı sızarak vücutta ödem yapar ve bu ödemler en çok karın içerisinde birikir. Bu yüzden açlık yaşayan çocukların karınlarında şişlikler görülebilir. Hastalığın geri dönülemeyecek noktaya gelmeden müdahale edilmesi ise hayat kurtarıcıdır.”

Yönetim Kurulu Başkanımız Uzm. Dr. Yahyahan Güney ise dünyadaki açlık gerçeğini göz ardı etmek yerine onunla mücadele etmeye kararlı olduğumuzu ifade etti:

“Yeryüzü Doktorları olarak 2012 yılından bu yana beslenme sağlığı çalışmalarımızı hassasiyetle yürütüyoruz. Şu anda Yemen’de 4 ve Çad’da 1 adet beslenme sağlığı merkezimiz çalışmalarına devam ediyor. Ancak bu noktada bağışçılarımızın desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Bu amaçla beslenme sağlığı kampanyamızı başlattık ve 280 TL’ye gerçekleştirebildiğimiz tıbbi beslenme tedavileri ile belki de açlıktan ölüme giden yolda olan insanların hayatını kurtarmanın mümkün olduğunu ifade ediyoruz. Diğerkâmlık ve cömertliğin arttığı Ramazan ayında, her gece aç yatan insanların sesini duyurmak ve açlıkla mücadelemizin süreceğini belirtmek istiyoruz. İnanıyoruz ki halkımızın destekleri ile daha çok kişinin hayata tutunmasına vesile olacağız.”

BİR İNSANIN HAYATINI ŞİMDİ DEĞİŞTİREBİLİRSİN

Geçen her dakika çok önemli. Şimdi yapacağınız destek; bir annenin, bir çocuğun ya da bir insanın hayatını değişltirecek.  İyilik hareketine sen de katıl.

Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.